Grahamka czy kajzerka?

Posted In: Porady

Tagi: ,

Produkty pełnoziarniste czy z mąki oczyszczonej?

W ostatnich latach przyzwyczailiśmy się do korzystania z produktów wysoko przetworzonych. Tak bardzo przywykliśmy do ich spożywania, że  często bardziej nam one smakują, niż produkty nieprzetworzone.

Produkty wysoko przetworzone z pewnością mają zalety, są szybsze w przygotowaniu – ryż biały gotuje się znaczenie krócej niż ryż brązowy, podobnie  z makaronem – pełnoziarnisty wymaga dłuższego czasu gotowania niż makaron z białej mąki. Jeśli chodzi o pieczywo, to tutaj wybór powinien być prostszy. Zakup pieczywa ciemnego, czy jasnego nie wymaga od nas dodatkowych zabiegów.

Czy warto jednak z powodu oszczędności czasu rezygnować z produktów mniej przetworzonych….

dieta-4u.pl_dietetyk_produkty

Dlaczego warto sięgać po produkty z pełnego ziarna..

Większa zawartość witamin i minerałów.

Im produkty są mniej przetworzone tym bliższe są naturze, bogatsze w składniki odżywcze, błonnik pokarmowy, witaminy, minerały,  itd. Analogicznie produkty wysoko przetworzone są dużo uboższe w powyższe składniki. Często poza energią nie dostarczają nam nic więcej.  Białe ziarno jest starannie oczyszczone i niepełnowartościowe, pozbawione w procesie technologicznym cennych składników.

Niższy indeks glikemiczny.

Indeks glikemiczny produktów z pełnego ziarna jest niższy niż produktów wysoko przetworzonych. Pełnoziarniste płatki zbożowe, mąka z pełnego ziarna są bogate w błonnik pokarmowy, który opóźnia przemianę węglowodanów i spowalnia wyrzut insuliny do krwi.

Grahamka czy kajzerka?

dietetyk_dieta-4u.pl_pieczywo

 50g GRAHAMKA KAJZERKA
Energia 126 kcal 148kcal
Wapń 12mg 8mg
Fosfor 95,5mg 38,5mg
Magnez 32,5mg 9,5mg
Żelazo 1,15mg 0,55mg
Witamina B1 0,12mg 0,05mg
Witamina B2 0,03mg 0,03mg
Witamina B6 0,08mg 0,02mg
Błonnik 3,35g 0,95g

Szczegółowe podsumowanie wartości odżywczych GRAHAMKI – 50g:

Energia [kcal] 126,0000
Białko ogółem [g] 4,5000
Tłuszcz [g] 0,8500
Węglowodany ogółem [g] 28,0500
Sód [mg] 236,5000
Potas [mg] 114,0000
Wapń [mg] 12,0000
Fosfor [mg] 95,5000
Magnez [mg] 32,5000
Żelazo [mg] 1,1500
Witamina C [mg] 0,0000
Witamina A [mikro g] 0,0000
Witamina E [mg] 0,4350
Witamina B6 [mg] 0,0850
witamina D [mikro g] 0,0000
Błonnik pokarmowy [g] 3,3500
Cholesterol [mg] 0,0000
Kwasy tłuszczowe: ogółem nasycone [g] 0,1750
Kwasy tłuszczowe: ogółem jednonien. [g] 0,1350
Kwasy tłuszczowe: ogółem wielonien. [g] 0,5300
Witamina B1 (tiamina) [mg] 0,1270
Witamina B2 (ryboflawina) [mg] 0,0395
% energii z białka 14,00
% energii z tłuszczu 6,00
% energii z węglowodanów 80,00


Szczegółowe podsumowanie wartości odżywczych KAJZERKI (50g):

Energia [kcal] 148,0000
Białko ogółem [g] 4,2000
Tłuszcz [g] 1,8000
Węglowodany ogółem [g] 29,3000
Sód [mg] 231,5000
Potas [mg] 58,0000
Wapń [mg] 8,0000
Fosfor [mg] 38,5000
Magnez [mg] 9,5000
Żelazo [mg] 0,5500
Witamina C [mg] 0,0000
Witamina A [mikro g] 7,0000
Witamina E [mg] 0,4100
Witamina B6 [mg] 0,0200
witamina D [mikro g] 0,0600
Błonnik pokarmowy [g] 0,9500
Cholesterol [mg] 0,0000
Kwasy tłuszczowe: ogółem nasycone [g] 0,4250
Kwasy tłuszczowe: ogółem jednonien. [g] 0,7150
Kwasy tłuszczowe: ogółem wielonien. [g] 0,6200
Witamina B1 (tiamina) [mg] 0,0535
Witamina B2 (ryboflawina) [mg] 0,0315
% energii z białka 11,00
% energii z tłuszczu 11,00
% energii z węglowodanów 78,00

Zapraszam do przeczytania- o żywności wzbogaconej i funkcjonalnej.                   dietetyk_dieta-4u_zywnosc
  • Podsumowanie wartości odżywczych na podstawie dieta5

Napisz lub odpowiedz: