Produkty pełnoziarniste czy z mąki oczyszczonej?
W ostatnich latach przyzwyczailiśmy się do korzystania z produktów wysoko przetworzonych. Tak bardzo przywykliśmy do ich spożywania, że często bardziej nam one smakują, niż produkty nieprzetworzone.
Produkty wysoko przetworzone z pewnością mają zalety, są szybsze w przygotowaniu – ryż biały gotuje się znaczenie krócej niż ryż brązowy, podobnie z makaronem – pełnoziarnisty wymaga dłuższego czasu gotowania niż makaron z białej mąki. Jeśli chodzi o pieczywo, to tutaj wybór powinien być prostszy. Zakup pieczywa ciemnego, czy jasnego nie wymaga od nas dodatkowych zabiegów.
Czy warto jednak z powodu oszczędności czasu rezygnować z produktów mniej przetworzonych….
Dlaczego warto sięgać po produkty z pełnego ziarna..
Większa zawartość witamin i minerałów.
Im produkty są mniej przetworzone tym bliższe są naturze, bogatsze w składniki odżywcze, błonnik pokarmowy, witaminy, minerały, itd. Analogicznie produkty wysoko przetworzone są dużo uboższe w powyższe składniki. Często poza energią nie dostarczają nam nic więcej. Białe ziarno jest starannie oczyszczone i niepełnowartościowe, pozbawione w procesie technologicznym cennych składników.
Niższy indeks glikemiczny.
Indeks glikemiczny produktów z pełnego ziarna jest niższy niż produktów wysoko przetworzonych. Pełnoziarniste płatki zbożowe, mąka z pełnego ziarna są bogate w błonnik pokarmowy, który opóźnia przemianę węglowodanów i spowalnia wyrzut insuliny do krwi.
Grahamka czy kajzerka?
50g | GRAHAMKA | KAJZERKA |
Energia | 126 kcal | 148kcal |
Wapń | 12mg | 8mg |
Fosfor | 95,5mg | 38,5mg |
Magnez | 32,5mg | 9,5mg |
Żelazo | 1,15mg | 0,55mg |
Witamina B1 | 0,12mg | 0,05mg |
Witamina B2 | 0,03mg | 0,03mg |
Witamina B6 | 0,08mg | 0,02mg |
Błonnik | 3,35g | 0,95g |
Szczegółowe podsumowanie wartości odżywczych GRAHAMKI – 50g:
Energia [kcal] 126,0000
Białko ogółem [g] 4,5000
Tłuszcz [g] 0,8500
Węglowodany ogółem [g] 28,0500
Sód [mg] 236,5000
Potas [mg] 114,0000
Wapń [mg] 12,0000
Fosfor [mg] 95,5000
Magnez [mg] 32,5000
Żelazo [mg] 1,1500
Witamina C [mg] 0,0000
Witamina A [mikro g] 0,0000
Witamina E [mg] 0,4350
Witamina B6 [mg] 0,0850
witamina D [mikro g] 0,0000
Błonnik pokarmowy [g] 3,3500
Cholesterol [mg] 0,0000
Kwasy tłuszczowe: ogółem nasycone [g] 0,1750
Kwasy tłuszczowe: ogółem jednonien. [g] 0,1350
Kwasy tłuszczowe: ogółem wielonien. [g] 0,5300
Witamina B1 (tiamina) [mg] 0,1270
Witamina B2 (ryboflawina) [mg] 0,0395
% energii z białka 14,00
% energii z tłuszczu 6,00
% energii z węglowodanów 80,00
Szczegółowe podsumowanie wartości odżywczych KAJZERKI (50g):
Energia [kcal] 148,0000
Białko ogółem [g] 4,2000
Tłuszcz [g] 1,8000
Węglowodany ogółem [g] 29,3000
Sód [mg] 231,5000
Potas [mg] 58,0000
Wapń [mg] 8,0000
Fosfor [mg] 38,5000
Magnez [mg] 9,5000
Żelazo [mg] 0,5500
Witamina C [mg] 0,0000
Witamina A [mikro g] 7,0000
Witamina E [mg] 0,4100
Witamina B6 [mg] 0,0200
witamina D [mikro g] 0,0600
Błonnik pokarmowy [g] 0,9500
Cholesterol [mg] 0,0000
Kwasy tłuszczowe: ogółem nasycone [g] 0,4250
Kwasy tłuszczowe: ogółem jednonien. [g] 0,7150
Kwasy tłuszczowe: ogółem wielonien. [g] 0,6200
Witamina B1 (tiamina) [mg] 0,0535
Witamina B2 (ryboflawina) [mg] 0,0315
% energii z białka 11,00
% energii z tłuszczu 11,00
% energii z węglowodanów 78,00
Zapraszam do przeczytania- o żywności wzbogaconej i funkcjonalnej.
- Podsumowanie wartości odżywczych na podstawie dieta5
Napisz lub odpowiedz: